Voetballen en honing

We hebben een heerlijke lange nachtrust gehad. Lekker vroeg donker en nog uitslapen ook! Om kwart over zeven mochten we opstaan voor een heerlijk pannenkoeken-ontbijtje met banaan: nieuwe energie voor een nieuwe dag!
Onze eerste reis ging naar Chepongos Primary School, over een zeer onbegaanbare weg, heen en weer geschud door modderige kuilen in de 4x4 Toyota ‘s. We kregen een warm welkom. Het schoolhoofd heeft ons een rondleiding gegeven langs de gebouwen; nieuwe gedeelten waren in aanbouw, mogelijk gemaakt door opbrengst van de Driestar en en Gomarus. Veel aandacht was er voor hygiëne, dit was ook visueel gemaakt met tekeningen op een gebouw. De ongeveer 190 leerlingen krijgen meestal gedeeltelijk buiten les. Maar bij slecht weer moet iedereen naar binnen en dan zijn er erg volle klassen. Daarom moet er nog meer gebouwd worden.
Na een aantal toespraakjes hebben de leerlingen liedjes voor ons gezongen over hygiëne en educatie (zodat ze het nog beter kunnen onthouden). Ritmisch natuurlijk ;) Ook Hanna, Gerard, Lieke en Ruben gaven een leuke les over hun schooldag en typische Hollandse dingen zoals gebouwen en natuur, seizoenen etc. Mooi detail: de schoolleiding had aangegeven dat hun voetballen stuk waren en Ruben had twee nieuwe ballen meegenomen om aan de school te schenken: toeval bestaat niet! Ook heeft de school springtouwen gekregen. Ze waren er zooo blij mee! Toen afscheid en weer verder… over de hobbelwegen (zacht uitgedrukt).

Na een dik uur en een korte lunch zijn wij aangekomen in Kokochaya om het aangrijpende verhaal te horen van 3 vrouwen die vroeger een rijke positie hadden omdat ze in de oude traditie de meisjes besneden. Door de komst van de kerk werden ze overtuigd dat wat ze deden niet goed was. Om daar mee te stoppen hadden ze natuurlijk andere inkomsten nodig. Vaak worden die inkomsten ook meteen voor de hele familie gebruikt. ZOA helpt deze vrouwen met nieuwe middelen zoeken. Deze vrouwen houden nu bijen voor honing. Hiermee kunnen ze een nieuw bestaan opbouwen. Ook zullen deze vrouwen helpen met het doorgeven van hun kennis om zo te zorgen dat de vrouwenbesnijdenis zal stoppen. Hier is veel gebed voor nodig! Bidt u mee?

En dan weer terug, een uurtje hobbelen, lekker eten, evalueren en een potje Uno in ons heerlijke hotelletje, de nachtrust weer tegemoet!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Sula Bulungi!

Safety first!

Sportief het weekend in!